1dype

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής έχοντας ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στο πλαίσιο σχεδιασμού, ανάπτυξης και υλοποίησης των βασικών στόχων της, που είναι η πρόληψη, η προαγωγή και αγωγή υγείας, η διάγνωση και η θεραπεία ανέπτυξε και συμμετείχε στα εξής προγράμματα :

  • Προληπτικής οδοντιατρικής για το σχολικό έτος 2014-2015, στα δημοτικά σχολεία της περιοχής αρμοδιότητάς της, σε μαθητές ηλικίας 5,6,7,8 και 9 ετών. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 4.150 μαθητές. Το πρόγραμμα περιελάβανε τον έλεγχο και καταγραφή των οδοντοστοματολογικών προβλημάτων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των γονέων στην στοματική υγιεινή, την εκπαίδευση των μαθητών και την ανάπτυξη επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες – γονείς και μαθητές-με τις αντίστοιχες δομές της 1ης ΥΠΕ.
  • Προληπτικής οδοντιατρικής για το σχολικό έτος 2015-2016 στα δημοτικά σχολεία της περιοχής αρμοδιότητάς της, σε μαθητές Ά δημοτικού. Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη με συμμετοχή ήδη υπερδιπλάσιου αριθμού μαθητών.
  • Προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες 25-65 ετών στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο.
  • Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των ηλικιωμένων ατόμων (55 ετών και άνω), «Ηπιόνη», με θέμα το σακχαρώδη διαβήτη.
  • Κοινωνικό σχολείο με άξονες παρέμβασης όπως η ενημέρωση και η πρόληψη για μολυσματικές ασθένειες, το διαδίκτυο, η σεξουαλική αγωγή, το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), ο ρατσισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διατροφή κα.

Η Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας με αφετηρία τα ανωτέρω προγράμματα και με γνώμονα τη προάσπιση και βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού αρμοδιότητάς της, ενθαρρύνει τη συμμετοχή των δομών της σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας και την ανάπτυξη τους προκειμένου να παρέχει στους πολίτες ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας που στοχεύουν στην υιοθέτηση υγειών στάσεων και συνηθειών.