Οκτώβριος, Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί διεθνώς ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη χώρα μας είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες, με τον αριθμό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο να υπολογίζεται στις (7.500).

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά, εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα.

Η μαστογραφία είναι μία ακτινολογική εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι η βασική εξέταση για την έγκυρη και άμεση διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Γίνεται χρήση χαμηλής ενέργειας και δόσης ακτινών Χ, οι οποίες εξετάζουν τους μαστούς (τον ιστό και το λίπος) και διερευνούν πιθανές αλλοιώσεις. Τα αποτελέσματα και οι εικόνες που παράγονται από την εξέταση αξιολογούνται στη συνέχεια από εξειδικευμένους ιατρούς. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο, μπορούν να εντοπιστούν καρκινικοί όγκοι σε πρώιμο στάδιο, οι οποίοι θα γίνονταν αντιληπτοί κατά την ψηλάφηση, περίπου (2) χρόνια αργότερα.

Στην Ελλάδα υλοποιείται το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού «ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ», στο οποίο περιλαμβάνεται η δωρεάν διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας, καθώς και κλινικής εξέτασης (σε περίπτωση ευρήματος) και υπερηχογραφήματος (σε περίπτωση ευρήματος ή σε ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης). Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας (50) έως (69) ετών, καθώς, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, αποτελούν την ομάδα που έχει το μεγαλύτερο όφελος από αυτήν την εξέταση, στο πλαίσιο πληθυσμιακών προγραμμάτων προ-συμπτωματικού ελέγχου. Το ηλικιακό εύρος του Προγράμματος θα διευρυνθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Περισσότερα στοιχεία για το Πρόγραμμα μπορούν να αναζητηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα: https://mastografia.gov.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ (LINKS)

  1. MASTOGRAFIA.GOV.GR, https://mastografia.gov.gr/
  2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, https://www.moh.gov.gr/
  3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, https://cancerhellas.org/